Sprawdź, gdzie kupić żur w butelce, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach z rzadka już spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Przez ciągły pośpiech, co wywołuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które uprzednio podawane były na ogół jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach w czasie obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – Czy żurek i barszcz biały to jedna zupa?
Gdy zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie widzi najważniejszej różnicy między tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek natomiast – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, aczkolwiek trzeba stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla wprawę kucharza i jego osobiste upodobania. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajdziemy więcej jarzyn oraz grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej złożona, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wymienić trzy warianty:
– zawiesisty, kwaśny żur gotowany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Baza na żur i barszcz biały? Przygotować na własną rękę, a może kupić?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest trudne, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli apetyt np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, warto wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym ugotujemy sycący biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]