Dowiedz się więcej o soku z kapusty kiszonej.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kwaszonek to też skarbnica witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu warto spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]