Dowiedz się więcej o soli himalajskiej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Związkiem chemicznym niezbędnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak potraw. Chociaż nadmierne użycie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. potas, żelazo czy cynk, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – źródło magnezu, żelaza i wapnia
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią wapnia, potasu czy żelaza, a więc składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]