Jeśli chcesz kupić ogórki kiszone w worku, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.
Czym podkręcić smak kiszonych ogórków
Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Używa się do tego dużych glinianych garnków albo drewnianych beczek, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą i pozostawia się pojemnik na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku oraz koper, lecz smak ogórków kiszonych można wzbogacić także różnymi dodatkami, np. ziarnami gorczycy, kawałkami chrzanuczy liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż należy odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy w kubełkach, które bez trudu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?
Od wieków znane jest przekonanie, iż warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziaływają na nasz organizm. I nie jest to błędem, ponieważ wraz z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziaływają na ich florę, wspierając w ten sposób proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są nietuczące (to zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę C, E i D, witaminy z grupy B oraz wiele składników odżywczych ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, selen i fosfor. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, polecamy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, gdyż w czasie kiszenia składniki odżywcze przedostają się po części do soku. Warto jednakże podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]